SGK’ya göre hangi haller iş kazası olarak sayılmaktadır?
Sigortalının;
1- İşyerinde bulunduğu sırada,
2- İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,
3- Emziren kadın sigortalının çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda,
4-İşverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş geliş sırasında meydana gelen ve sigortalıyı bedenen ya da ruhen engelli hâle getiren olay.
Trafik kazaları iş kazası olarak kabul edilmesi durumu
Yukarıda 4. maddede zikredilen durumlardan işveren sigortalıya araç tahsis etmişse, sigortalının bu araçla işe gidiş geliş sırasında yaptığı trafik kazası iş kazası sayılmaktadır.
Bir İşverenin kiraladığı aracın şoförü, o işverenin emir ve talimatı altında sayılmaktadır .Bu nedenle, kiralanan araç ile yapılan kaza iş kazası hükmünde olacaktır.
İşverenin taşıma işini başkasına yaptırması sonucu oluşacak trafik kazaları da iş kazası mahiyetinde olacaktır.
İşveren işçisini görevi harici bir işle ilgili olarak bir yere göndermesi durumda, bu sürede yaşanan kaza da iş kazası olarak nitelendirilecektir.
İş Yerinde Kalp Krizi Geçirilmesi
Yargıtay kararlarında da özellikle değinildiği üzere işverenin kusursuz olup olmayacağı hususunun iş kazasının tespitinde bir öneminin bulunmadığı ayrıca kalp krizinin işyerinde iken çalışma esnasında meydana geldiğinin tespiti halinde olayın iş kazası olarak tespiti gerektiği vurgulanmıştır.
İş Kazasının Bildirim Süreleri
işverenleri tarafından kazanın olduğu yerdeki yetkili kolluk kuvvetlerine derhal, Kuruma kazadan sonraki üç işgünü içinde5 inci maddesinin (g) bendinde sayılan sigortalının iş kazası geçirmesi halinde, işvereni tarafından kazanın olduğu ve ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmayan ülkelerdeki yerel kolluk kuvvetlerine derhal, Kuruma kazadan sonraki üç işgünü içinde Ek 5 inci maddesinin dördüncü fıkrasında belirtilen tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalıştırılan sigortalıların ise kendilerince veya işverenlerince kolluk kuvvetlerine derhal, Kuruma kazadan sonraki üç işgünü içinde bildirilmesi gerekmektedir.
Sigortalıların, işverenin kontrolü dışındaki yerlerde iş kazası geçirmeleri halinde ise, iş kazası ile ilgili bilgi almasına engel olacak durumlarda iş kazasının öğrenildiği tarihten itibaren bildirim süresi üç işgünüdür.
İş kazası sonrasında hak sahiplerine sağlanan yardımlar
iş kazası sonrası hastaneye gidip rapor alan işçiye geçici iş göremezlik ödeneği ödenmektedir.
iş yerinde işini yaptığı sırada kaza geçirerek yaralanan sigortalı hastaneye gidip 10 günlük rapor alırsa, SGK 10 gün için sigortalıya geçici iş göremezlik ödeneği ödüyor. Bununla birlikte, sigortalının geçirdiği iş kazası sonrası meslekte kazanma gücünü en az yüzde 10 oranında kaybettiğini sağlık kurulu raporuyla belgelemesi halinde, sigortalı SGK’dan sürekli iş göremezlik geliri bağlanabilmektedir
Geçirdiği iş kazası nedeniyle sigortalı eğer hayatını kaybederse, geride kalan hak sahiplerine ölüm geliri bağlanmaktadır.
SGK İş kazası sonucu rapor alan sigortalıya raporun ilk gününden itibaren geçici iş göremezlik ödeneği ödeniyor.
İş kazası sonucu hayatını kaybeden sigortalının geride kalanlarının ölüm aylığı alabilmesi
SGK, iş kazası sonucu vefat eden işçinin geride kalan hak sahiplerine aylık bağlamak için ölen sigortalının belirli süre prim ödemesi koşulunu aramaktadır
Ancak iş kazası sonrası ölümlerde, geride kalan hak sahiplerine aylık bağlanabilmesi için ölen sigortalının bir gün bile sigortasının olması yeterli. Dahası, sigortalının işe girişi yapılmamış olsa bile geçirilen kaza sonrasında SGK durumu sorgulayarak sigortalının o iş yerinde çalıştığını tespit ederse, geride kalanlara yine ölüm geliri bağlanır. Ayrıca, iş kazası sonrası ölen kişinin ölüm sigortasından da aylığa hak kazanmış olması durumunda, iş kazası sigorta kolundan ölüm geliri, ölüm sigortasından ise ölüm aylığı birlikte bağlanacaktır.
İş Kazası sonucu meydana gelen ölüm nedeniyle kız çocuklarının çeyiz hakkı
Babasını/annesini iş kazası nedeniyle kaybeden ve ölüm geliri almakta olan kız çocuğunun evlenmesi halinde ölüm geliri kesiliyor. Bununla birlikte,
SGK resmi nikâhla evlenen kız çocuğuna ölüm gelirinin iki yıllık tutarını peşinen evlenme ödeneği olarak ödüyor.